Hoe het begon…

cropped-logo_bso-kinderkookkafe_kleur-624x255-1

Het Kinderkookkafé is in 1981 opgezet door twee buurvrouwen met een pedagogische achergrond: Ruth van Andel en Charlotte Borggreve. Er stond hun een kinderwerkgemeenschap voor ogen waarin elk kind verantwoordelijkheid naar draagkracht krijgt bij het samen koken en serveren van een gezonde maaltijd.
Een verlaten winkel aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam werd omgetoverd tot een keuken en kafé. Het bleek een uniek concept en het kreeg veel publiciteit. Helpers kwamen zich vrijwillig aanmelden. Er ontstond een actief betrokken groep, veelal studenten, die kookte en ook andere taken op zich nam. Er kwam een steeds grotere toeloop van kinderen, de kookdagen waren ver van tevoren volgeboekt en er kwamen veel vragen voor verjaardagsfeestjes.

In januari 1987 werd de Stichting Kinderkookkafé, met een educatief doel, opgericht.

Naast het oorspronkelijke diner voor 8-12-jarigen op zaterdag, ontstond de Tea voor 6-8-jarigen op zondagmiddag. Verder bood het Kinderkookkafé:

  • Verjaardagsfeestjes
  • Kinderkookfeest op locatie (evenementen in musea, stadhuis, pleinen en ook thuis)
  • Knutsellunch (een partijtje zonder gasten)
  • Kursussen op scholen en in het kafé
  • Kinderkersthotel in Hilton Amsterdam

Ook publiceerde het vijf kookboeken:
– Het Kookboek van het Kinderkookkafé (1986)
– Het Toetjeskookboek van het Kinderkookkafé (1991)
– Koken met Kinderen in de klas… (1991)
– Rond de Wereld in 21 menuutjes (1997)
– Kijkkookboek van het Kinderkookkafé (2008)

Op 1 november 2004 is het Kinderkookkafé neergestreken op de nieuwe lokatie in het Vondelpark aan de Kattenlaan. Dit zijn de voormalige meststallen van de koeien uit het park, deze stonden jaren leeg en zouden afgebroken worden. Maar gelukkig werden ze in 1997 mét het Vondelpark officieel monument.
In 2003 werd het gebouw eigendom van Stadsherstel Amsterdam.

Het kafé kon één stal in gebruik nemen en bouwde een serre aan, waardoor de geplande Buitenschoolse Opvang ook deel ging uitmaken van het Kinderkookkafé. Hier worden na school en in de schoolvakanties 4-12 jarigen van verschillende scholen uit de omgeving opgevangen. De capaciteit is 30 kinderen.

De speeltuin en het terras zijn voor beide groepen kinderen: die van het Kinderkookkafé en van de Buitenschoolse opvang.

In 2006 ontwierp de Franse ontwerper Michel Quarez een prachtig “Kinderkookkeramiek” dat achter de groentetuin op de muur kwam en uitgevoerd is door Norman Trapman en Florentien Haak. Het kunstwerk is mede gesponsord door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.